Logo llarg blanc@3x

El Consell Polític de la Candidatura d’Unitat Popular ha acordat posar en marxa un procés de debat nacional obert, el Procés de Garbí, per tal de promoure una participació activa i inclusiva dels militants, els moviments socials i agents actius del país, en la definició de les estratègies de la CUP, per fer de l’organització una eina útil per sortir del bloqueig polític que pateix el país.

La definició d’aquest procés ha estat l’eix de treball que ha centrat les tasques dels dos Consells Polítics de la CUP celebrats el 23 de setembre a Flix i el 7 d’octubre a Vic.

L’organització ha acordat formar un grup motor del procés amb 17 militants que representen les diferents sensibilitats polítiques i territorials de l’organització i que seran els encarregats d’elaborar unes primeres ponències base que seran debatudes en un congrés nacional obert i en un ampli procés d’assemblees municipals i territorials. La participació en aquest procés anirà més enllà de la militància de la CUP i estarà obert al conjunt del moviment popular d’alliberament nacional i social. Un cop finalitzada aquesta fase, la CUP celebrarà una Assemblea Nacional l’any 2024 que clourà el procés.

Vols participar
del procés?

Inscriu-te per sumar-te a la llista de participants del Procés de garbí i rep l’actualització de la documentació, les dates concretes dels esdeveniments (Congrés Nacional, les trobades territorials i nacionals, etc.) així com les últimes notícies i tota la informació necessària per poder participar al procés de debat.

Preguntes freqüents

Totes les respostes als dubtes sobre el Procés de garbí i com es desenvoluparà.

Què és el Procés de garbí?

Després de ser un actor polític clau per alguns dels principals esdeveniments polítics durant aquests darrers 20 anys, la CUP necessita posar al dia la seva estratègia i les seves formes de treball polític i organitzatiu. El Procés de Garbí és un espai d’anàlisi, participació i debat que té l’objectiu d’afilar la CUP en tant que eina per a la construcció nacional i la transformació social dels Països Catalans.

Quins són els objectius del Procés?

Actualitzar, reorganitzar i donar un nou impuls al projecte polític de la CUP. Volem, doncs, afinar plantejaments, estratègies i mètodes de treball tot posant els fonaments per que la CUP estigui en les millors condicions per fer la seva aportació a la lluita per la justícia i la llibertat del poble català, així com, més concretament, per una reorganització i adequació de l’espai polític de la unitat popular i de l’esquerra independentista.

Qui hi pot participar?

La militància de la CUP i també la de diversos espais polítics, sindicals, movimentístics i associatius interessats en l’avenç del projecte de la unitat popular i els seus objectius: la construcció d’un país independent, socialista, feminista, ecologista i territorialment just.

 

És per això que tenim pretenem estendre aquest procés per comptar amb les organitzacions polítiques, sindicals, antirepressives, juvenils i estudiantils amb qui compartim pràctiques i espais i seguir construint braç a braç amb elles unitat popular.

 

El Procés de Garbí és un procés obert i hi podrà participar, a banda de la militància de la CUP, aquelles persones que, coincidint amb els objectius del procés, vulguin vincular-s’hi a través d’aquells espais de participació oberts que es generaran en l’àmbit local, territorial i nacional.

Com serà el procés?

Fase 0: Preparació i presentació 

 

Preparació del Procés de Debat i conformació del Grup Motor, òrgan integrat per 17 militants que representen les diferents sensibilitats polítiques i territorials de l’organització.

 

Fase 1: Elaboració de la Proposta de la proposta base de debat

 

El Grup Motor elabora un document de Proposta de Debat que ha de recollir les màximes sensibilitats polítiques i territorials de l’organització  de cara al Congrés Nacional Obert. Paral·lelament, les assemblees territorials i/o locals que ho trobin convenient impulsaran espais de trobada per començar a treballar en aportacions al Procés de Garbí.

 

Fase 2: Debat a tot el territori 

 

Inici de la fase participativa a través d’un Congrés Nacional Obert de la CUP per tal de debatre a fons les propostes del document plantejat pel Grup Motor. 

 

Una vegada s’hagi fet el Congrés Nacional Obert, s’iniciaran els debats territorials on es recolliran les aportacions a la Proposta de Debat. També es desenvoluparan debats nacionals temàtics per aprofundir en qüestions específiques. A la vegada, s’impulsaran els debats locals per aconseguir la màxima participació i capil·larització territorial possible del procés de debat.

 

Fase 3: Resolució del Procés de Garbí

 

Un cop finalitzada la Fase 2, el Grup Motor elaborarà la Ponència Política i Organitzativa de cara a l’Assemblea Nacional de la CUP que culminarà el procés de debat. Aquesta ponència haurà de incorporar les aportacions recollides en el procés, i es sotmetrà al més ampli debat arreu del territori, que s’estendrà durant tres mesos, abans de ser votada i validada a l’Assemblea Nacional.

 

De l’Assemblea Nacional en sortirà la nova estratègia política i organitzativa de la CUP, així com l’inici de la renovació del Secretariat Nacional adequat al resultat de la nova proposta.

 

Sobre què es debatrà?

Volem fer balanç de l’activitat i incidència de la CUP en l’àmbit nacional, territorial i municipal, així com en els diferents àmbits sectorials i temàtics. El debat s’estructurà en quatre grans blocs:

  • Com llegim la conjuntura actual al nostre país i a nivell internacional
  • Quin balanç fem de l’aportació de la CUP al nostre país les darreres dècades
  • Les bases de l’aposta estratègica de la CUP, una proposta per a la construcció d’una República independent, socialista, feminista i ecològica per als Països Catalans

Full de ruta

Grup motor

El Grup Motor és un òrgan integrat per 17 militants que representen les diferents sensibilitats polítiques i territorials de l’organització. Les seves tasques són elaborar un Document de Proposta de Debat; coordinar, seguir i desenvolupar el Procés de Garbí arreu del territori, així com recollir i integrar les aportacions provinents del procés en un la Ponència Política i Organitzativa que haurà de de debatre’s a l’Assemblea Nacional.  

Adrià Plazas

Barcelona (Barcelona), 28 anys

Inicia la seva militància al moviment estudiantil i antiracista. El 2017 comença la seva etapa a la CUP Girona i el 2020 passa a la CUP Barcelona, on milita actualment. També participa del moviment de l'habitatge, estant del 2017 al 2020 a la 'Plataforma més barri menys pisos turístics' i, des del 2021, al Sindicat d'Habitatge de Cassoles.

Armand Simón

Sort-Pallars (Pirineus), 54 anys

Membre de la CUP-Pallars. És fundador de la plataforma contra l'autopista elèctrica i va participar en les consultes del deute, transgènics fora i el moviment antiglobalització. És membre de l'assemblea catalana per la transició ecosocial, membre del sindicat d'habitatge del Pallars, afiliat a la CGT i membre de la plataforma Stop Jocs Olímpics.

Berta Ramis

Manresa (Catalunya Central), 30 anys

Va iniciar la seva militància a l’Esquerra Independentista el 2011 a la CAJEI, seguidament participant d’Arran Sant Cugat des de la seva fundació fins el 2019. Actualment, és membre d’Endavant Bages i milita a la CUP Manresa. A la CUP, forma part de la Mesa Territorial de la Catalunya Central i és representant de la territorial al Consell Polític.

Blai Taberner

Cardedeu (Vallès Oriental-Baix Montseny), 30 anys

Inicia la militància al món de l'associacionisme educatiu de Cardedeu. Després comença a vincular-se a diverses entitats locals i el 2013 entra a formar part d'Arran Cardedeu. Del 2016 al 2018 va formar part de l'Executiva Nacional d'Arran, etapa en la qual va poder treballar de forma molt integrada amb el conjunt de les organitzacions de la TEI. La seva vinculació amb la CUP de Cardedeu comença el 2015 i, actualment, és un dels tres regidors de l’organització anticapitalista té al consistori.

Esther Sancho

Lleida (Ponent), 48 anys

Té una llarga trajectòria militant a l’Esquerra Independentista (des dels '90 participa a l'AIP, CUIR, AEI, Alternativa Estel i CUP fins l'actualitat), fou secretària d'acció social de CGT de Lleida i membre del Grup Feminista de Ponent fins a l'actualitat. Advocada en exercici des de 1999, sempre defensora de persones represaliades, advocada de l’AMI i Comissió de Juristes de la CUP. Membre de la Comissió de DDHH de l’ICALL, fou membre de junta del Col.legi, i cofundadora de l’Advocacia per la Democràcia. Ha estat membre de la Comissió de Consultes Populars del Parlament de Catalunya a la XI legislatura. Coautora de diferents llibres sobre desobediència civil.

Glòria Rubio

Gelida (Penedès), 38 anys

Va ser regidora d’Habitatge, Participació i Intervenció Comunitària per la Crida Sabadell durant el mandat 2015-19. Durant la seva trajectòria militant ha participat en col·lectius com l’Assemblea d’Okupes, l’Assemblea de Joves o Justa Revolta i ha estat membre del Moviment Popular de Sabadell. Actualment viu a Gelida, d’on participa al col·lectiu feminista Ca La Llúcia.

Ignasi Bea

Sant Cugat (Vallès Occidental), 38 anys

Milita a l'Esquerra Independentista des dels 16 anys, iniciant-se en col·lectius com l'Assemblea de Joves de Sant Cugat (CAJEI) i passant per Endavant o Alternativa Estel. Des de 2008 és militant a la CUP i va ser regidor de la formació anticapitalista en el ple municipal de Sant Cugat d'entre el 2011 i el 2019. En l'àmbit local, s'ha implicat en diversos espais com el Casal Popular La Guitza i a Cal Temerari, i va participar en la creació de la Festa Major Alternativa.

Iñigo Robredo

Cornellà (Baix Llobregat), 36 anys

Actual membre del Secretariat Nacional de la CUP. Va començar a militar a l’organització l’any 2012. Durant la seva trajectòria, ha militat a les assemblees de Barcelona (en dos moments diferents), a la del Figueró i a Cornella. És afiliat de la COS i ha estat soci de diversos Casals. Actualment, és part del grup impulsor de l'Ateneu La Nau de Cornellà.

Maria Gordillo

Sant Cugat (Vallès Occidental), 26 anys

La seva trajectòria militant inicia el 2015 al col·lectiu feminista Hora Bruixa de Sant Cugat, on encara participa. Militant d'Arran des del 2016 fins al 2023, va ser membre de l'Executiva Nacional de l'organització fent tasques de Relacions Polítiques i Internacionals del 2018 al 2021. Forma part del col·lectiu 8 Mil Motius com a una de les set encausades pel tall de vies de FGC a la vaga feminista del 8M de 2018. Actualment, milita a la CUP i a Endavant. També participa d'espais de cultura alternativa i autogestionada com la Festa Major Alternativa de Sant Cugat.

Marta Guillaumes

Salt (Nord Oriental), 46 ANYS

Va formar part de l’equip de govern de l’Ajuntament de Salt durant el mandat 2015-2019 per Independents per Salt-CUP. Regidora a l’oposició de l’Ajuntament de Salt al mandat 2019-2023. Diputada per la CUP-AMUNT a la Diputació de Girona del 2021 al 2023. La seva trajectòria militant va molt vinculada al moviment ecologista i cultural.

Non Casadevall

Banyoles (Nord-Oriental), 48 anys

Militant de la CUP des del 2014 a l'AL de Banyoles, ha estat regidor de l'Ajuntament de Banyoles i conseller comarcal al pla de l'estany del 2015 al 2023. Actualment, forma part el col·lectiu Tren-Tram Girona-Bny-Olot, d'Òmnium Pla de l'estany. Fou representant de la Territorial Nord Oriental al Consell Polític i és membre de la Mesa de la Territorial Nord Oriental. Al llarg de la seva trajectòria militant a l'Esquerra Independentista ha participat del moviment estudiantil a la Coordinadora d'Estudiants, plataforma d'insubmisos, a la Universitat de Barcelona a l'assemblea d'okupes, al moviment antiglobalització i al moviment de resistència Global o a l'Oficina 2004 , entre altres.

Núria Comerma

Aiguafreda (Alt Ter), 40 anys

Militant de la CUP des del 2008, la seva trajectòria passa per les lluites universitàries i per l'educació pública i en defensa del territori com 'No a la MAT' a Osona o 'Salvem les Adoberies de Vic'. Va participar en vagues i manifestacions pels drets laborals i socials i en defensa de les llibertats, així com contra el Pla Bolonya i el 15M, entre altres. Actualment milita al Sindicat de Llogateres de Catalunya.

Oriol Rebull

Lleida (Ponent), 42 anys

Va iniciar-se en la militància participant de la marea groga i l’ANC a la ciutat de Lleida. Fa el salt a l’esquerra independentista entrant a l’Assemblea Local de la CUP i impulsant la creació de l’Ateneu Cooperatiu la Baula. Posteriorment, entrar a militar al nucli d’Endavant Ponent. Actiu en la defensa de l’educació pública i els drets laborals, milita a la CGT de la ciutat.

Pau Ortínez

Igualada (Penedès), 33 anys

Actual regidor de Poble Actiu - CUP a l'Ajuntament d'Igualada i conseller al Consell Comarcal de l'Anoia. Durant la seva trajectòria ha participat en moviment socials per la gestió pública i ecosistèmica de l'aigua, en l'escoltisme i en el moviment independentista. És militant de la CUP, soci del Casal Popular d'Igualada el Foment, Òmnium i Eixarcolant.

Robert Sabater

Viladamat (Nord-Oriental), 43 anys

Militant de la CUP des del 2003, va ser tinent-alcalde de Viladamat del 2011 al 2014 i alcalde de Viladamant des del 2014 al 2019. La seva trajectòria política inicia com a militant de l’Assemblea independentista Baix Empordà (Maulets) 1998-2000, passant per la militància al SEPC 2003-2006 i soci de la CAL 2001-2003.

Su Moreno

Capellades (Penedès), 38 anys

Militant de Vila de Capellades- CUP, ha estat 8 anys regidora de govern a l’Ajuntament de Capellades. Va iniciar la seva trajectòria política com a militant de l’Assemblea de Joves de Capellades i membre de l’executiva nacional de la CAJEI. Actualment, també, milita a Endavant, està afiliada a la COS i és sòcia de la cooperativa Jaç Roig.

Xavi Monge

Vilassar de Mar (Maresme), 38 anys

Va començar a militar l'any 2000 a l'Assemblea del Barcelonès de Maulets i va seguir la trajectòria militant al SEPC. El 2009, va participar de l'impuls de la CUP de Barcelona. Ha estat membre del Consell Polític i del Secretariat Nacional de la CUP. Al llarg de tots aquests anys ha participat en diverses lluites com l'okupació, l'habitatge, LGBTI però sobretot en el camp antirepressiu. Va ser membre impulsor del Casal Independentista de l'Eixample La Cruïlla. Actualment, milita a la CUP de Vilassar de Mar, a Babord i al Casal Popular Atzari.