Actualitat

La CUP busca ser una eina una alternativa útil al servei de les classes populars

El Congrés Nacional celebrat a Girona, que ha reunit 650 persones, ha servit de punt de partida del Procés de Garbí que culminarà en una Assemblea Nacional el mes de juny

El Palau Firal de Girona ha acollit avui el Congrés Nacional de la CUP, el punt de partida del procés de debats que impulsa l’organització a través del Procés de Garbí per tal d’abordar l’estratègia política i organitzativa de l’Unitat Popular pels pròxims anys.

Al llarg del dia, més de 650 persones han participat dels diferents debats impulsats pel Grup Motor del Procés de Garbí per reflexionar sobre la conjuntura política -des de l’Estat espanyol i l’estat francès, passant per l’Europa del Capital i la realitat dels Països Catalans-; l’evolució de la CUP, el seu paper en la institucional i en les mobilitzacions de l’1 d’octubre; així com el model organitzatiu i les bases estratègiques de l’organització anticapitalista.

Els cupaires situen aquest Congrés Nacional com una mostra de força de l’organització “que està més viva que mai”. Així ho ha dit el portaveu del Grup Motor, Non Casadevall, indicant que amb un Palau Firal de Girona ple “avui la militància ha demostrat que tenim corda per estona”. Casadevall ha llençat aquest missatge a “qui ens volen mortes, perquè la nostra presència incomoda, perquè més que molestar al sistema som un perill per al sistema, perquè no el volem esmenar, el volem canviar”. Per aconseguir-ho, els cupaires estan segurs que el Procés de Garbí, en serà el camí: “volem fer una CUP encara més útil, encara més eficient i que vagi més enllà”.

En aquesta línia, la també portaveu del Grup Motor, Maria Gordillo, ha subratllat que el Procés de Garbí és una oportunitat per “bastir una proposta a l’alçada dels problemes que afrontem”. Una proposta que té com a far la independència, el socialisme, el feminisme i l’ecologisme. “El nostre objectiu és clar: donar resposta als problemes de les classes populars. Poder donar una resposta al què passa per organitzar-nos, per ser més”.

Gordillo també ha volgut donar un missatge d’esperança cap a tota aquella gent desil·lusionada amb la política i el context actual: “mentre els poderosos ens expliquen que ens hem de resignar, que no mirem cap amunt, que no hi ha alternativa més enllà del que plantegen, nosaltres sabem que n’hi ha. Aquesta emergència pot ser l’excusa per fer acabar amb el seu món, el seu sistema i construir-ne un altre, i avui estem aquí començant a fer-ho col·lectivament”.

Precisament, aquesta forma col·lectiva de construir el projecte de la Unitat Popular és quelcom que han ressaltat els portaveus del Grup Motor. “La forma de fer el procés és la diferència; perquè és la militància la que ha de trobar la forma; tota l’organització s’hi ha d’implicar. Això és difícil, però és únic, perquè busquem polítiques col·lectives”, ha assenyalat Casadevall.

Després del Congrés Nacional, el Procés de Garbí seguirà amb debats descentralitzats sobre aspectes organitzatius i estratègics concrets i debats territorials perquè totes les assemblees locals puguin aportar en la construcció estratègica i organitzativa de la CUP. I tot plegat culminarà en una Assemblea Nacional que es realitzarà el mes de juny on es traçarà l’estratègia de la Unitat Popular pels anys que venen.

Parlar d’on venim per saber on anem
El Congrés Nacional Obert ha començat amb una anàlisi de conjuntura de la situació política marcada per tres crisis (capitalista, ecosocial i conflictes geopolítics) així com l’auge de l’extrema dreta i el tancament de les escletxes que van suposar el 15M i el procés independentista a l’Estat espanyol. Aquesta ponència ha anat a càrrec dels membres del grup motor, Xavi Monge i Berta Ramis.

Seguidament, Pau Juvillà -exdiputat de la CUP- i Gerard Nogués -exregidor de la CUP de Valls han exposat l’anàlisi interna i la retrospectiva de la història recent de la CUP, fent especial èmfasi a l’aposta pel peu a la institució i al carrer, el creixement de candidatures, o l’entrada al Parlament de Catalunya.En un segon bloc, la militància de l’esquerra independentista ha pogut participar en tres debats que seran claus pel futur de la CUP.

D’una banda, l’anàlisi de les fortaleses i mancances del procés mobilitzador de l’1 d’octubre, amb les ponències de Benet Salellas -exdiputat de la CUP–, Laure Vega –portaveu del Secretariat Nacional–, i d’Albert Serrats “Beta” -exmembre del Secretariat Nacional.

De l’altra, s’ha debatut sobre el paper de la CUP a les institucions municipals i supramunicipals de la mà del “Tai” -exmembre del SN-, Mireia Vehí -exdiputada de la CUP-; Pilar Castillejo -exdiputada de la CUP- i Su Moreno -exregidora a Capellades. El tercer debat ha tractat l’evolució del model organitzatiu, impulsat per Núria Sauquillo -militant de la CUP-, Joan Teran -exmembre del SN- i Natàlia Sànchez -exdiputada de la CUP.

L’estratègia política de la Unitat Popular
Finalment, les assistents als debats també han pogut confrontar opinions sobre un aspecte clau per la formació: l’estratègia per una ruptura democràtica. En aquest cas, la ponència ha anat a càrrec d’Adriana Llena -militant de la CUP-; Vidal Aragonés -exdiputat de la CUP-; Albert Botran -exdiputat de la CUP- i Jaume Ramón “Puna” -exmembre del SN.